Zomerwandelingen Huldenberg

Het is opmerkelijk dat veel wandelaars, buiten de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Huldenberg niet eens kennen. Daarom eerst deze inleiding en promofilmpje. Huldenberg  ligt in het Dijleland, dat behoort tot de Groene Gordel (rond Brussel). Het is één van de mooiste streken van het Vlaamse land en een wandelparadijs bij uitstek. Lees verder hieronder ook wat U zoal mag verwachten op onze Zomerwandelingen. Of bekijk het filmpje over de editie 2016 en de fotoreportages 2014, 2013 en 2012.

 

Buiten al dat natuurschoon bezit Huldenberg ook talrijke fraaie monumenten : kerken, kapelletjes, hoeves, kastelen, ... . In het centrum van Huldenberg staat de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een gotisch driebeukig bedehuis in witte zandsteen, waarvan de oudste delen dateren uit het midden van de 13de eeuw. De zonnewijzer in de gevel van het zuidelijke zijkoor, met chronogram, dateert dan weer uit 1764. Op een boogscheut van de kerk ligt de pastorie, een bakstenen renaissancegebouw uit 1664. Verscholen in het groen staat ietwat verderop de Sint-Rochuskapel, gebouwd en 1727 en gerestaureerd in 1919. Op het gemeenteplein staat het Gemeentehuis met statige neobarokke voorgevel. Op dit plein staat ook een bronmonument uit 1906 en een vrijheidsboom.  Net buiten het dorpscentrum, richting Overijse, pronkt het kasteel van Huldenberg, grondig verbouwd in de Vlaamse neorenaissancestijl in 1926-1927. Een leuk weetje is dat de druiventeelt onder glas werd ontwikkeld in de serres van het kasteel. In 1961-1863 teelde de tuinman, Felix Sohie uit Hoeilaart, voor de allereerste keer druiven in de serres van de toenmalige eigenaar van het kasteel baron Baudequin de Peuthy. 

Onze wandelingen lopen veelal langs rustposten in de deelgemeenten Loonbeek en Neerijse.

In Loonbeek springt onmiddellijk de beschermde, gotische Sint-Antoniuskerk, gewijd in 1415 in het oog. Van het kasteel van Loonbeek uit de 17de en 18de eeuw (beschermd monument, nog bewoond) is slechts een deel van de oorspronkelijke gebouwen bewaard gebleven. We wandelen voorbij de classicistisch getinte inrijpoort met een replica van het wapensteen van de familie Van der Vorst. De molen van Loonbeek, nog een beschermd monument, dateert uit de 18de eeuw en draaide tot 1952.

De Sint-Pieter-en-Pauwelkerk van Neerijse is al van ver te zien aan de horizon. De weg kronkelt om het statige gebedshuis heen. De neoromaanse kerk dateert uit 1866 maar de twee torens zijn Romaans. Zij werden gebouwd in de tweede helft van de 12de eeuw en zijn als monument beschermd. Van uit de rustpost in Neerijse kunnen we ook gemakkelijk het natuurrreservaat De Doode Bemde bereiken.  De Dijle meandert door dit prachtig natuurschoon met 75 ha grasland, vijvers, broekbos en ruigte. Op onze weg vinden we ook het kasteel van Neerijse, oorspronkelijk een jachtpaviljoen omgeven met water. Beschermd monument, even als de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ten Pui uit 1758.

Lees alvast eens de verslagen en bekijk de fotoreportages van wandelaars die deelnamen aan deze leuke wandelingen !  Met heel veel dank aan de schrijvers en fotografen ! In 2015 was het zo een hondenweer dat niemand er aan dacht of er zin in had om foto's te nemen ! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *