Zomertochten Huldenberg

Dit jaar vinden onze 11de Zomertochten plaats op zondag 28 juli 2019. Starten kan je vanaf 7u tot 15u in Cultuurzaal Den Elzas (Elzasstraat 19, 3040 Huldenberg). We voorzien ruime parkings in de onmiddellijke omgeving. Met de bus (De Lijn 344 - 349 - 396) stap je af aan het Gemeenteplein; dewelke zich op 100m van de startzaal bevindt. Verschillende afstanden (4 - 7 - 10 - 12 - 17 - 23 - 31 - 38 km) brengen de wandelaars langs het Kasteel van Neerijse, het Margijsbos, de Doode Beemde, de Langerodevijver en langs de meanderende Dijle.  Tevens voorzien wij een kids-fotozoektocht op de kortste afstand en voor de bierliefhebbers hebben we enkele streekbieren in de aanbieding.

Nog wat overtuiging nodig? Huldenberg ligt in het Dijleland, dat behoort tot de Groene Gordel (rond Brussel). Het is één van de mooiste streken van het Vlaamse land en een wandelparadijs bij uitstek. Bekijk alvast het filmpje over de editie 2016 en de fotoreportages 2014, 2013 en 2012.

 

Na het bekijken van deze filmpjes heb je meteen zin om je wandelschoenen aan te trekken he? Maar buiten al dat natuurschoon bezit Huldenberg ook talrijke fraaie monumenten : kerken, kapelletjes, hoeves, kastelen, ... . In het centrum van Huldenberg staat de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een gotisch driebeukig bedehuis in witte zandsteen, waarvan de oudste delen dateren uit het midden van de 13de eeuw. De zonnewijzer in de gevel van het zuidelijke zijkoor, met chronogram, dateert dan weer uit 1764. Op een boogscheut van de kerk ligt de pastorie, een bakstenen renaissancegebouw uit 1664. Verscholen in het groen staat ietwat verderop de Sint-Rochuskapel, gebouwd en 1727 en gerestaureerd in 1919. Op het gemeenteplein staat het Gemeentehuis met statige neobarokke voorgevel. Op dit plein staat ook een bronmonument uit 1906 en een vrijheidsboom.  Net buiten het dorpscentrum, richting Overijse, pronkt het kasteel van Huldenberg, grondig verbouwd in de Vlaamse neorenaissancestijl in 1926-1927. Een leuk weetje is dat de druiventeelt onder glas werd ontwikkeld in de serres van het kasteel. In 1961-1863 teelde de tuinman, Felix Sohie uit Hoeilaart, voor de allereerste keer druiven in de serres van de toenmalige eigenaar van het kasteel baron Baudequin de Peuthy.

Onze wandelingen lopen veelal langs rustposten in de deelgemeenten Loonbeek en Neerijse. In Loonbeek springt onmiddellijk de beschermde, gotische Sint-Antoniuskerk, gewijd in 1415 in het oog. Van het kasteel van Loonbeek uit de 17de en 18de eeuw (beschermd monument, nog bewoond) is slechts een deel van de oorspronkelijke gebouwen bewaard gebleven. We wandelen voorbij de classicistisch getinte inrijpoort met een replica van het wapensteen van de familie Van der Vorst. De molen van Loonbeek, nog een beschermd monument, dateert uit de 18de eeuw en draaide tot 1952. De Sint-Pieter-en-Pauwelkerk van Neerijse is al van ver te zien aan de horizon. De weg kronkelt om het statige gebedshuis heen. De neoromaanse kerk dateert uit 1866 maar de twee torens zijn Romaans. Zij werden gebouwd in de tweede helft van de 12de eeuw en zijn als monument beschermd. Van uit de rustpost in Neerijse kunnen we ook gemakkelijk het natuurrreservaat De Doode Bemde bereiken.  De Dijle meandert door dit prachtig natuurschoon met 75 ha grasland, vijvers, broekbos en ruigte. Op onze weg vinden we ook het kasteel van Neerijse, oorspronkelijk een jachtpaviljoen omgeven met water. Beschermd monument, even als de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ten Pui uit 1758.

Lees alvast eens de verslagen en bekijk de fotoreportages van wandelaars die deelnamen aan deze leuke wandelingen !  Met heel veel dank aan de schrijvers en fotografen ! In 2015 was het zo een hondenweer dat niemand er aan dacht of er zin in had om foto's te nemen !

One Response to Zomertochten Huldenberg

  1. Luc zeggen:

    Beste

    Voor de agenda van De Zondag ben ik dringend (wegens zomerstop) op zoek naar een fotootje om de Zomertocht in de kijker te zetten. Een sfeerfotootje van een eerdere editie, zou prima zijn…

    Alvast bedankt voor de moeite en vriendelijke groeten

    Luc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *