Voorjaarswandelingen Moorsel

Info Voorjaarswandelingen 2018

630 wandelaars trotseerden het koude weer. Bekijk de mooie fotoreportage van Michel. Waarvoor dank !

Moorsel is een gehucht van Tervuren, een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant, gelegen in de Groene Rand rond Brussel en behorend tot het Dijleland en de Druivenstreek

Start : Parochiezaal Sint-Jozef, Moorselstraat 201, Moorsel-Tervuren (achter de kerk) tussen 07 en 15 uur. Inschrijving : 1,5 € (1,1 € voor leden van een erkende wandelfederatie). 

Gemakkelijk te bereiken via de E40 afrit 21 (Sterrebeek). Volg de verkeersborden "Moorsel", de borden "Wandeltocht" en dan "Sporthal De Steenberg". Onze parkeerwachters begeleiden U naar parkings in de onmiddellijke omgeving of op korte afstand van de startzaal.

Ook gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer : halte (Tervuren Moorsel Kerk haltenummer 304831) van De Lijn (316, 318 , 616) in de onmiddellijke omgeving van de startzaal ! 

Onze omlopen 2018 zijn allemaal verkeersluw, tot 90 % verkeersvrij ! Ook dit jaar zijn onze omlopen grotendeels vernieuwd.

U heeft de keuze uit volgende werkelijke afstanden (km) : 6,1 - 12,7 - 17,9 - 24,1 - 30,1 km

Alle afstanden vertrekken via de Sint-Jozefskerk, richting Gemeentelijke Basisschool Moorsel, naar de Moorselstraat. Na enkele honderden meters volgt een eerste splitsing.

6 km (geen rustpost) :  loopt nog even door op de Moorselstraat, richting Kerkhof en 't Kapelleke, via de Voskapelstraat en de Bosdellestraat, door de dreef langsheen Hogenbos naar het Kerkhof van Sterrebeek. Via twee rustige woonwijken bereiken we de Waalse baan, een vroegere heirbaan, nu holle weg die ons naar de Koolhof leidt, met mooi zicht op de nieuwe golfterreinen (vroegere paardenrenbaan Sterrebeek) en de skyline van Brussel. Via de Oudergemse weg en dorpswegels bereiken we hoeve Hertoginnedal en via de Paardenweg terug de startzaal. Geschikt voor rolstoelen en buggy's. 

Alle andere afstanden lopen na de splitsing kort woonwijk Hogenbos in, en dan langs de rand van het Hogenbos, naar en door het park van chemiereus Huntsman. We zijn nu in wijk Armendael, letterlijk en figuurlijk Achter den Berg. Door de velden bereiken we na zowat 5 km de rustpost in Everberg. We vertrekken richting Sint-Martinuskerk en dan richting Kerkhof van Everberg. Kort hierop splitsen zich de wegen van de 12 km en de langere afstanden.

De 12 km wacht na de splitsing een stijle klim onder de E40, over de Rosberg, vervolgens door het gehucht Vrebos (mooi vergezicht), dalen dan naar Cooige en het Moorselbos in Vossem. Geniet van de villa's tussen de heuvels vol met witte bosanemonen. Na de klim van de Sleutelbloemlaan bereiken we Bleuckeveld en via dorpswegels bereiken we hoeve Hertoginnedal en via de Paardenweg terug de startzaal. 

De drie langste afstanden zetten bij de splitsing hun tocht verder door het glooiende landschap, eventueel met de beklimming van de ... Everberg, vervolgens langs de holle wegen van de Grubbe, het penitentiair Centrum, de hoogvlakte van Vijf Wegen, over de E40 richting Leefdaal. Langs het kasteel de Liedekerke en de kerk van Leefdaal, bereiken we na zowat 6 km onze tweede rustpost : het Pallekenshof. 

De dappere 24 en 30 km stappers maken hier nog een lus van zowat 6 km, vertrekkend langs de Voer, om vervolgens de zuidflank van de Voervallei, de Raffelberg, ... te gaan verkennen. Enige natuur, mooie vergezichten, ... vormen de beloning alvorens terug te keren in rustpost het Pallekenshof.

Het laatste stuk is gemeenschappelijk met de 18 km stappers. Via Den Blankaert klimmen we nu de noordelijke flank van de Voervallei op, dalen naar Cooige en het Moorselbos in Vossem.  Vanaf hier genieten we, weer samen met de 12 km stappers, van de villa's tussen de heuvels vol met witte bosanemonen. Na de klim van de Sleutelbloemlaan bereiken we Bleuckeveld en via dorpswegels bereiken we hoeve Hertoginnedal en via de Paardenweg terug de startzaal. 

Bij onze eerste editie in 2016 mochten we 972 wandelaars verwelkomen, in 2017 bij de tweede editie 831. Dank aan allen.  Wie een idee wil krijgen van Moorsel en onze wandelomgeving, kan het promofilmpje 2017 of onderstaande fotoreportages 2016 eens bekijken. Met dank aan de reporters Marcel ("Moveloken") en Jean-Pierre Declerck.  

Raadpleeg af en toe onze website. Meer details over de editie 2018 kunnen in de komende dagen worden toegevoegd. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *