Midweek

Sedert enkele jaren gaat de club ook een paar dagen op uitstap, om (stevig) te stappen in de natuur en lekker eten te combineren ! In 2019 gaan we van 27 tot 29 maart naar Stadtkyll (Hotel am Park) in de Eifel.

49 clubleden hebben zich ingeschreven voor deze meerdaagse uitstap. Hieronder het programma. 

Algemene informatie:

Stadtkyll ligt op 450 m in het dal van de Kyll in de Vulkaaneifel. Het gebied is niet vlak en best vergelijkbaar met de hogere delen (met diepere dalen) van onze Ardennen. Ook aangaande klimaat gaat de gelijkenis op: temperaturen zijn een 4-tal graden lager dan in onze Brusselse rand, en, neerslaghoeveelheden zijn vergelijkbaar met wat we thuis gewend zijn in dezelfde periode van het jaar (maartse buien en aprilse grillen). Zorg er dus voor dat je uitrusting aangepast is:

Uitrusting:

Wandelschoenen met zolen met goed profiel. Paadjes, rotsen, trappen, bruggetjes, boomwortels, …, zijn in dit seizoen vaak bedekt met mos en algen en kunnen bij nat weer erg glibberig zijn.

Kies hogere schoenen als je de keuze hebt. We wandelen vaak op bosexploitatiewegen, en, die liggen er vaak modderig bij in dit seizoen.

Regenjas, regenbroek en/of poncho als de weerberichten neigen naar regenweer.

Muts en handschoenen. Het kan behoorlijk hard waaien op de wandelingen. De gevoelstemperatuur daalt dus snel.

Drinkbus. Zeker voor dag 2 is een gevulde drinkbus aangewezen voor hen die mee naar Birgel stappen. Zij die warme drank (thee of koffie) willen meenemen kunnen hun thermos vullen aan de koffiemachine tijdens het ontbijt (wellicht niet echt de bedoeling van de exploitant, maar, het kan dus wel).

Zakjes (papier of plastic) om picknick mee te nemen. Ieder maakt zijn picknick klaar tijdens het ontbijt, maar, het hotel levert geen zakjes. Breng ze dus zelf mee.

Rugzakje.

Begeleide wandelingen zijn voorzien voor drie dagen. Ieder kan opteren om in Stadkyll te blijven op dag 1 en dag 2, of op eigen initiatief een wandeling te doen.Stadkyll zelf is klein (1500 inwoners). Het wordt doorsneden door een paar drukke wegen. Je bent er dus snel doorheen en op uitgekeken.

Het hotel leent kaarten uit met lokale wandelroutes voor hen die de stad uit willen. Opgelet, nagenoeg elke wandeling behelst een steile klim van  50m of meer.

Fietsen. Stadkyll ligt op de zogenaamde Kyllradweg een gemarkeerde fietsroute in het dal van de Kyll. Je kan in beide richtingen tientallen kilometers fietsen op vrij vlak parcours. Het hotel heeft een 12-tal fietsen ter beschikking. Onmiddellijk reserveren bij aankomst is best

 

Woensdag 27 maart 2019

Heenreis

-opstap/vertrek bus in Huldenberg om 08u00 aan Pakhuis

-opstap Vossem/Duisburg om 8u10- opstap parking Moorsel Steen-berg om 08u30

-korte tussenstop na ongeveer 1 uur in Aire de Tignée gedurende 15 minuten.

-aankomst Stadtkyll voorzien tegen 11u30 (afhankelijk van verkeer onderweg)

-lunch in hotel om 12u00

-na de lunch gebeurt de verdeling van de kamersleutels en krijgen we mogelijkheid om bagage al naar de kamers te brengen.

Uitstap woensdag namiddag: Stadkyll – Kronenburg: lus in twee etappes.

-voorzien vertrek aan het hotel: 13u30-13u45

-etappe 1 heen (5km): Gemakkelijke wandeling in de vallei van de Kyll deels op de oude spoorwegberm.

-in Kronenburg: mogelijkheid tot bezoek aan de burcht, het oude centrum en laatgotische kerk (vergt klimwerk), of, het stuwmeer (=optie zonder klimwerk). Goede stappers kunnen een extra lus rondom het stuwmeer maken (3km).

-Mogelijkheid is voorzien om iets te drinken.

-etappe 2 terug (7km): Terugweg via dezelfde route van etappe 1 (= optie zonder klimwerk), of, over het plateau via paden en wegen door bos- en weidegebied (vergt klimwerk en duurt halfuur langer).

-Minder goede stappers kunnen rondwandelen in Stadtkyll of worden door de bus afgezet in Kronenburg en doen, na het bezoek aan stad en/of stuwmeer, de wandeling van etappe 1 in omgekeerde richting (onder begeleiding).

-Vanaf 17u00 is er gratis drank in het hotel. Tegen 18u30 worden we aan tafel verwacht in hotel.

 

Donderdag 28 maart 2019

-Uitstap donderdag: StadtkyllLissendorfBirgelGönnersdorfSchüller - Stadtkyll: lus in 3 etappes met de mogelijkheid tot het onderbreken van de wandeling na de lunchpauze (in Birgel) of na 2e stop (in Schüller).  Club voorziet beperkte terugtocht per minibus. Opgelet! Omwille van het reserveren van minibusjes moet opgegeven worden wie waar wenst de tocht te onderbreken. Guy geeft extra informatie vooraf over lengte, duur en moeilijkheidsgraad van elke etappe.

-ontbijt is mogelijk vanaf 7u30

-lunchpakket klaarmaken tijdens ontbijt en meenemen voor de middag, zoniet zelf lunch regelen (en betalen) bij aankomst in Birgel.

-voorzien vertrek begeleide wandeling : 09u15

-etappe 1 StadtkyllBirgel (12 km): De wandeling klimt snel omhoog en volgt de vallei van de Wirft, een zijrivier van de Kyll. Ze verloopt voornamelijk door bos op goed begaanbare bospaden met halfweg een prachtige uitzicht op de Vulkaaneifel.

-in Birgel: mogelijkheid om lunch te nuttigen en iets te drinken, of, om lekker goulashsoep te nuttigen (zie later in detailinfo). Eventueel te bezichtigen: St. Hubertus kapelle, historische Wassermühle.

-etappe 2 BirgelSchüller (5km): De wandeling verloopt vooral door open landschap op goed begaanbare bospaden en wegen. Aan de kerk van Schüller zal nog een taxi voorzien worden naar Stadtklyll voor hen die de laatste etappe skippen . De anderen starten na een korte rustpauze meteen de derde etappe.

-etappe 3 SchüllerStadtkyll (5km): Een vrij gemakkelijk laatste stuk. Vanuit Schüller keren we snel terug in het bos en dalen gradueel af naar de Kyll en het hotel. Ook nu verloopt de wandeling over goed begaanbare boswegen.

Minder goede stappers:

-er wordt een minibusje voorzien om 6 tot 8 personen van Stadkyll baar Birgel te voeren. Deze mensen kunnen zo ze willen rustig al de Wassermühle bezichtigen en wat wandelen in Birgel en/of Lissendorf.

-tevens wordt een minibusje voorzien om het groepje terug te voeren naar hotel.

-Vanaf 17u00 is er gratis drank in het hotel. Tegen 18u30 worden we aan tafel verwacht in hotel.

 

Vrijdag 29 maart 2019

Uitstap en terugreis

-ontbijt is mogelijk vanaf 7u30

-voorzien vertrek: bus komt om 9u30 inladen en is weg om 10u00

-halte in Monschau om +/- 11:00.

-Keuze uit twee alternatieven en wandelingen vanaf de parking Burgau:

-Alternatief 1: Korte cultuur-historische wandeling (+/- 3km, 1u30) door het centrum van Monschau. Toelichting bij de industriële geschiedenis van het stadje en de Rurvallei, de belangrijkste kenmerken en gebouwen van dit versterkte textielstadje. Na de gezamenlijke wandeling is er mogelijkheid om samen (en op eigen kosten) nog iets te eten of drinken in een horecazaak naar keuze en/of in het stadje te vertoeven.

-Alternatief 2: Wandeling door het centrum en langsheen de Rur en Kluckbach (+/-8km, 2u15). We volgen de Rur stroomafwaarts op de flank van de vallei, steken vervolgens de rivier over bij de monding van de Kluckbach (in de Rur). Volgen een stukje de Kluckbach stroomopwaarts en vervolgens weer de Rur stroomafwaarts naar Monschau. De wandeling verloopt op gemakkelijke paden op uitzondering van de laatste 2 km waar we kleine boswegen volgen die wat tredzekerheid vereisen. We worden beloond met een prachtig zicht vanuit de hoogte op Monschau vooraleer we terug afdalen. In het stadje aangekomen is er mogelijkheid om samen (en op eigen kosten) nog iets te eten of drinken in een horecazaak naar keuze en/of in het stadje te vertoeven.

-vertrek voorzien om 16u00 richting huiswaarts. Dit rekening houdend met mogelijk fileleed in de omgeving van Luik.

Mogelijke wijzigingen en meer gedetailleerde info zullen tijdig en via verschillende kanalen medegedeeld worden.

-NB Guy Engelen, die de wandelingen in detail uitgewerkt heeft, zal de moeilijkere wandelingen begeleiden en/of informatie verstrekken aan hen die op eigen initiatief iets willen ondernemen. Denise Van Rompaey zal op dag 1 en dag 3 de gemakkelijkere wandelingen begeleiden.  Waarvoor dank!

 

 

Voorheen bezochten we  ook reeds onderstaande plaatsen (zie de filmpjes onder tabblad "De Oude Doos") :

2018 : Schore (Schoorbakkehoeve)

2017 : 's Gravenvoeren in hotel Blanckthys

2016 : Bouillon in Hotel de La Poste

2015 : Zeeland

2014 : Clervaux in "Hotel des Nations", met wandelingen door de Hoge Venen, een bezoek aan Spa, en op en af, in de regen soms, al of niet met gids rondom Clervaux

2013 : Lanaken in het Eurotel, met wandelingen door het Park der Hoge Kempen en een memorabele lunch in het poepchique 'La Butte aux Bois"

2012 : Houffalize met een bezoekje aan de kabouterbrouwerij van "La Chouffe" en het iconische volkscafé "Aux cheras"

Reacties zijn gesloten.